Důležitá fakta o problematickém avokádu

Odrůdy

Dnes se až 20 metrů vysokým avokádovým stromům daří nejen v oblasti původu, ale téměř ve všech tropických a subtropických oblastech světa. Avokádo je k dispozici ve třech různých typech, které se liší tvarem a obsahem tuku:

●     mexický (M)
●     guatemalský (G)
●     a západoindický (W)

Z více než 400 odrůd avokáda (často včetně křížení dvou typů) je v Evropě k dispozici jen několik odrůd. Nejběžnější prodávanou odrůdou je odrůda Fuerte (kříženec G a M) a Hass (G).
avokádo a citron

Je avokádo zdravé?

Vysoký obsah tuku nezní jako zdravotní bomba, ale spíše jako chutná kalorická bomba. 100 g avokáda obsahuje asi 220 kcal. Ale tuky z avokáda jsou většinou zdravé, nenasycené mastné kyseliny. Dokonce vám pomohou zhubnout tím, že zvýší váš metabolismus.
Kromě hodnotných nenasycených mastných kyselin má tato peckovice vysoký obsah vitamínů B, vitamínů A a E a minerálů, jako je draslík nebo hořčík. Ovoce je také bohaté na mnoho různých esenciálních aminokyselin, které naše tělo naléhavě potřebuje například pro budování svalů nebo snížení stresu.
Plody neobsahují téměř žádné sacharidy. Ovoce je tak ideální pro stravu s nízkým obsahem uhlovodíků a zabraňuje chuti na jídlo pomalým trávením tuků.
Ale existuje spousta regionálních potravin, které mají lepší ekologickou rovnováhu než avokádo a jsou stejně zdravé.
zelenina a avokádo

Dopravní cesty a spotřeba vody

Když mluvíme o dopravě, je využití tohoto ovoce z ekologického hlediska spíše sporné.
Většina avokád, které jsou k dispozici u nás, pochází z Peru, Chile, Mexika a z jižní Afriky, takže mají za sebou dlouhé dopravní cesty. Vzhledem k tomu, že různé druhy dozrávají v různých časech, jsou tyto plody k dispozici téměř po celý rok a při hodnocení ekologické rovnováhy neexistují žádné rozdíly. Zejména zde mají negativní účinky dlouhé dopravní cesty s chladírenskými kontejnery, bez kterých by se u nás nemohlo toto ovoce nabízet.
Zejména v Mexiku si organizace zabývající se ochranou životního prostředí stěžují na to, že lesy jsou v současné době nelegálně káceny, aby uvolnily půdu pro avokádová pole. Pokud máte pochybnosti, kupujte si avokáda z Izraele a Španělska, které jsou k nám blíže než Jižní Amerika. Další kritikou je spotřeba vody. Avokádový strom potřebuje kolem 50 litrů denně. Odhady vycházejí na téměř 1000 litrů vody, které se vynaloží na jeden kilogram avokáda, což jsou často jen tři kusy.

Co je třeba vzít v úvahu při nákupu

Při nákupu avokáda je důležité vědět, že ovoce je vždy sklizeno v nezralém tvrdém stavu. Proces dozrávání probíhá pouze při naskladnění při pokojové teplotě a bývá přerušen při přepravě chlazením na čtyři až šest stupňů Celsia. Většinou se prodává jako nezralé přímo z mrazících skladů.
Zda zralé nebo nezralé avokádové ovoce koupit, závisí na době použití. Kdo nemá kam spěchat, koupí raději nezralý plod a nechá dozrát doma. Zralé ovoce je lepší sníst ihned.