Pilové kotouče

Jste kovář a nebo se ve volném čase věnujete řemeslu, který zahrnuje práci s kovem, ale i jinými materiály? Pokud milujete les, vůni dřeva, smůly a vyrábíte si doma vlastní výrobky ze dřeva, tak mám pro Vás skvělou zprávu! Tesařství a řemeslnictví jsou rozšířené profese snad po celém světě už celá léta. Jedná se o práci se dřevem, ať už se to týče dlabání, vyřezávání či obrovskou škálu stavebních konstrukcí. Máme pro Vás velký výběr kvalitních pilových kotoučů na kov I-nastroje, ocel i dřevo. Naše kotouče se snadno přizpůsobí i Vašim náročným kritériím a potřebám.

K ČEMU MŮŽETE TYTO PILOVÉ KOTOUČE VYUŽÍT? – Jak jsem již zmínila výše, pilový kotouč můžete použít na kov, ale i nekov (hliník). Samozřejmě ničemu neuškodíte, když kotouč použijete na dřevo či plast, i to se dá.

JAKÉ MÁME TYPY KOTOUČŮ?

  1. Jemnozubé kotouče
  2. Hrubozubé kotouče
  3. Polohrubozubě kotouče
  4. Okružní pily

pilový kotouč

JEMNOZUBÉ KOTOUČE = Dělí se ještě na dvě skupiny a to na zuby vyrobené vybroušením či odvalováním. Používají se většinou na jemné kovy jako je litina, ocel, barevná ocel a samozřejmě plasty.

ZUBY VYROBENÉ VYBROUŠENÍM – Co to vlastně znamená? Zuby kotouče jsou velmi ostré. Je to takový rychlý a výkonný kotouč. Velmi praktický.

ZUBY VYROBENÉ ODVALOVÁNÍM – Zuby na tomto kotouči nejsou zas tak ostré jako na vybroušeném kotouči. Odvaluje se pod určitým úhlem, tato metoda je zastaralá.

HRUBOZUBÉ KOTOUČE = Opět jsou vyrobeny dvěma způsoby, vybroušení a odvalování. Hrubozubé kotouče se používají na tvrdší kov, dřevo, ale mohou se použít i k řezání oceli, nejčastěji k železným profilům.

POLOHRUBOZUBÉ KOTOUČE = Vyrábí se stejně jako předchozí kotouče. Jejich využití je obdobné – používají se i na konstrukční ocele.

OKRUŽNÍ PILY = Používají se většinou k dělení kovů.

JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ KOTOUČ?

Toto je spíše rozšířenější téma a potřebujete znát co nejvíce faktorů, které by mohli ovlivnit Vaši práci. Nejprve se ujistěte na jaký materiál budete kotouč potřebovat. Pokud jste se rozhodli, že použijete kotouč na kov, musíte vědět jaký kov. Ne všechny kotouče jsou multifunkční. Dále byste měli znát vnější průměr, šířku zubu a konstrukci těla. Nesmí chybět upínací otvor přístroje. Tvar a počet zubů kotouče vědět nemusíte, ale je to dobré znát.

hrubozubý kotouč

Protože počtem zubů určujeme kvalitu řezu, to záleží i na materiálu a typu kotouče. Příroda je krásná a pokud chcete zpracovat masivní dřevo či mokré, mění se automaticky počet zubů, aby to bylo co nejestetičtější a zároveň i rychlý a učiný. Počet zubů se mění i podle toho jakým způsobem chcete řezat, podél nebo napříč.

  • 12 zubů se používá pro rychlý a velmi hrubý řez, provádí se řez podél jeho vláken a nebo mokrého či vlhkého dřeva
  • 24 zubů je takový universální střed, jak pro truhlářství, tak i pro tesařství
  • 40 zubů = tyto kotouče jsou díky svým zubům velmi přesné a čisté řezy